Autisme in je relatie

foto kapotte brugkleinAutisme kan de oorzaak zijn van onbegrip en veel conflicten in de relatie. Je kunt je allebei onbegrepen en eenzaam voelen omdat jullie manier van denken en beleven zo verschillend is. Jullie relatie is echt anders.

Heeft jouw partner (mogelijk) autisme?

Dan is het voor jou waarschijnlijk een hele zoektocht om te ontdekken hoe anders de manier van denken en beleven van je partner is. Je merkt misschien dat:

 • je emoties niet kunt delen en je partner zich vaak niet kan verplaatsen in jouw gevoelens
 • jij het initiatief moet nemen in de meeste dingen; als jij het niet doet, gebeurt er niets. Je partner is weliswaar bereidwillig om dingen voor je te doen, maar je moet er wel altijd zelf om vragen
 • je vaak het gevoel hebt op eieren te lopen, om boze uitbarstingen te voorkomen
 • je er in de opvoeding van de kinderen vaak alleen voor staat
 • je omgeving niet begrijpt waar je nu zo’n probleem van maakt. Zij herkennen vaak niet waar jij in jullie relatie tegenaan loopt

Veel partners van iemand met autisme voelen zich enorm eenzaam. Doordat je jouw emoties niet kwijt kunt, kan er een gevoel van uitputting ontstaan. Door de jaren heen kun je zelfs het gevoel krijgen dat je jezelf niet meer bent.

Heb je zelf (mogelijk) autisme?

De hersenen verwerken informatie die via de zintuigen binnen komt. Als je zelf autisme hebt, gaat dat op een andere manier dan bij andere mensen. Jij beleeft de wereld en wat daarin gebeurt daardoor vaak op een andere manier dan zij. En je reageert vanuit die beleving. Dat kan problemen geven in het contact met andere mensen omdat zij jouw reacties vaak niet begrijpen. Dat kan ook gebeuren in de relatie met je partner.

Jij merkt bijvoorbeeld dat

 • je partner regelmatig boos op je is, terwijl jij dan niet begrijpt wat je fout hebt gedaan
 • je het nooit goed doet volgens je partner, terwijl je zo je best doet
 • je partner vaak anders reageert op dingen dan jij had verwacht
 • je partner van jou een reactie verwacht, maar jij niet weet welke reactie de goede is

Iedereen met autisme is weer anders en kan daardoor andere problemen ondervinden. Lees meer over autisme.

Hoe kan ik helpen?

Ik kijk met jullie naar hoe de situatie nu is en wat jullie graag anders willen. Daarin kunnen vragen aan de orde komen als:

 • Waar ontstaat het wederzijds onbegrip en hoe kan dat veranderen?
 • Hoe verloopt de communicatie tussen jullie beiden en hoe kan dat beter?
 • Welke verwachtingen van jullie relatie moeten worden bijgesteld; waarin zal jullie relatie altijd anders zijn dan die van andere stellen?

Als je partner geen hulp wil…

Wil jij wel graag hulp om met deze dingen aan de slag te gaan maar je partner niet? Ook dan kun je contact met me opnemen. Om aan een relatie te werken zijn beide partners nodig. Als je partner dit (nog) niet wil, kunnen we wel kijken naar wat de huidige situatie voor jou betekent en hoe jij hier het best mee om kunt gaan.

De juiste hulp?

In het eerste gesprek bespreken we waar jullie graag hulp bij willen. Ik maak een inschatting of ik kan bieden wat jullie zoeken. Het gesprek is ook bedoeld als kennismaking waarbij jullie kunnen kijken of ik de persoon ben waar je dit traject mee wilt ingaan. Praten over jezelf en de dingen die je moeilijk vindt lukt alleen als je vertrouwen hebt in degene met wie je praat.

Als ik denk dat er in jullie situatie andere hulp nodig is die ik zelf niet kan bieden zoek ik met jullie naar een andere mogelijkheid.

Voor de begeleiding die ik bied is een diagnose niet noodzakelijk. Lees meer over diagnose.