Autisme en echtscheiding

foto scheidingkleinSoms lukt het niet de relatie te behouden en valt de beslissing om te gaan scheiden. Een scheiding is voor de meeste mensen een ingrijpende verandering in hun leven. Er komen vaak veel emoties boven. Daarnaast moeten er allerlei praktische dingen geregeld worden.

In zo’n situatie zijn er veel momenten waarbij er misverstanden en irritaties kunnen ontstaan. Als een van jullie autisme heeft is de kans daarop nog groter.

Geen partners meer, wel samen ouders

Als jullie samen kinderen hebben moeten daarover ook afspraken worden gemaakt. Wie zorgt er wanneer voor de kinderen? Voor het maken van al die afspraken moet je je een voorstelling maken van hoe het na de scheiding zal zijn. Dat is vaak heel moeilijk, zeker als je autisme hebt! De praktijk is soms toch anders dan je gedacht had. Of de situatie verandert weer, bijvoorbeeld omdat een van jullie een nieuwe partner vindt.

Door een echtscheiding is jullie relatie als partners voorbij, maar jullie relatie als ouders van jullie kinderen blijft!

Autisme pas na de scheiding ontdekt?

Misschien ontdek je pas na de scheiding dat een van jullie (mogelijk) autisme heeft. Vraag je je af of autisme een oorzaak kan zijn van de problemen in het contact tussen jou en je ex-partner? En hoe je daar het best mee om kunt gaan? Neem dan contact op zodat ik met je mee kan zoeken naar mogelijkheden.

Heb je vragen waar je je ex-partner liever niet bij wilt betrekken? Of lukt het door het verslechterde contact niet meer met elkaar te praten terwijl jij graag hulp wilt? Ook dan kun je contact opnemen. Samen kijken we wat wel en niet mogelijk is.

De juiste hulp?

In het eerste gesprek bespreken we waar jullie (of jij) graag hulp bij willen. Dit gesprek is ook bedoeld als kennismaking. Ik maak een inschatting of ik kan bieden wat je zoekt. Na dit eerste gesprek kun je nog besluiten of je wel of niet met mij verdere gesprekken wilt voeren. Als ik denk dat er in jullie situatie hulp nodig is die ik zelf niet kan bieden zoek ik met jullie naar een andere mogelijkheid.

Voor de begeleiding die ik bied is een diagnose niet noodzakelijk. Lees meer over diagnose.